⭕️ دلایل کندخوانی
❎برخی دانشآموزان با مشکل کندخوانی در مطالعهی مطالب درسی مواجه هستند. دلیل آن میتواند برخی یا حتی همهی موارد زیر باشد:
?عدم تعادل مطالعاتی (دانشآموز نمیتواند بین کمیت و کیفیت مطالعه تناسب و تعادل ایجاد کند.)
?روشهای مطالعهی اشتباه (دانشآموز شناخت خوبی از شخصیت مطالعاتی خود ندارد و نمیتواند روش مطالعهی مناسب خود را در هر درس پیدا کند.)
?وسواس مطالعاتی (دانشآموز حساسیت بیش از حد در مورد یادگیری و به خاطر سپردن مطالب درسی دارد و تنها به حفظ کردن و تکرار بیهدف و چندینبارهی جملات و جزئیخوانی میپردازد.)
?عدم توجه به ارزش سؤالی و اهمیت مباحث درسی (دانشآموز به دلیل نداشتن آمار و اطلاعات کافی و تحلیلی در مورد بودجهبندی و تیپبندی سؤالهای کنکور و بارمبندی امتحانات مدارس نمیتواند مطالب درسی را اولویتبندی کند.)
?توجه بیش از حد به نتیجهی امتحان (دانشآموز بیش از حد لازم نسبت به گرفتن نمرهی کامل در مدرسه و داشتن تراز بالا در آزمون حساسیت نشان میدهد و این مورد باعث دوبارهخوانی و تکرار زیاد و غیر ضروری مطالب درسی و درنهایت ایجاد استرس میشود.)
?نداشتن انگیزهی کافی برای مطالعه (دانشآموز در مورد امتحان و کنکور سراسری ذهنیت منفی دارد و آن را بسیار دشوار تصور میکند و رسیدن به نتیجهی ایدهآل را غیر ممکن میداند و این مورد باعث بیانگیزه شدن و کند بودنش در مطالعه میشود.)
❎راهکارهای زیر برای رفع کندخوانی و بهبود سرعت مناسب مطالعه مؤثر خواهند بود:
?برای ایجاد تعادل مناسب بین کمیت و کیفیت مطالعه نباید آنقدر مطالعهی جزئی و کند داشته باشید که حجم پیشروی مطالعهی مطالب کم باشد و نه آنقدر استرس تمام کردن مطالب را داشته باشید که سرسری مطالعه کنید؛ البته باید در نظر داشته باشید که همواره دانشآموزان سختکوش با ساعت مطالعهی بالا موفقیت بیشتری کسب کردهاند.
❎روشهای مطالعهی خود را تصحیح کنید. برای بهبود آن توجه به موارد زیر میتواند تأثیرگذار باشد:
?تنها به حفظ کردن مطالب نپردازید، سعی کنید مطالعهی مفهومی و تحلیلی داشته باشید.
?مطالب درسی را از طریق حل مسئله یاد بگیرید (بهویژه در درسهایی مانند ریاضی و فیزیک).
?از کلیخوانی شروع کنید و بهتدریج روی جزئیات مطالب کار کنید و تسلط خود را افزایش دهید.
?محدودهی زمانی مشخص کنید. مطالب درسی را بین چند وعدهی مطالعاتی تقسیم کنید.
?تمرکز حواس داشته باشید. افکار مزاحم را روی برگه یادداشت کنید و کم کم آنها را از ذهن خود حذف کنید.
?برای درسهایی که برای شما دشوارند زمان مطالعهی کوتاه و مفید داشته باشید. هر زمان متوجه شدید که مطالعهی شما بازدهی ندارد ادامه ندهید یا استراحت کوتاهی داشته باشید یا درس دیگری را مطالعه کنید.
?اعتمادبهنفس داشته باشید و تواناییهای خود را باور کنید و ویژگیهای مثبت خود را ببینید.
?اطلاعات و آمار خود را در مورد بودجهبندیها و ویژگیهای مباحث درسی افزایش دهید.
?ذهن آرام داشته باشید و به نتیجهی امتحان فکر نکنید .
?ذهنیت مثبت داشته باشید. امتحان و کنکور سخت نیست. به جای این افکار مهارت درس خواندن خود را افزایش دهید. سعی کنید ابتدا با خودتان رقابت کنید و نسبت به خود پیشرفت درسی داشته باشید.
♦️نکته مهم :وقتی یه مبحثی را برای اولین بار مطالعه میکنید کلمه خوان نباشید،مثلا اینکه برای درس های حفطی وقتی میخواهید ۴ صفحه را بخوانید اول یه دور روزنامه وار بخوانید و سوالات کنکور آن مبحث را یک نگاهی بیاندازید تا ذهنتان جهت بگیرد
سپس صفحه ۱ را تا انتهای اخرین پاراگراف یک دور دقیقتر به طوری که کلمات مهم هم یاد بگیرید بخوانید و زمانی که دیگر مطلب را فهمیده اید میتوانید دیگر دقیق بخوانید و حفطش کنید. همچنین این که سر کلاس ها (اگر استادتان خوب باشد البته) به درس خوب توجه کنید و یاد بگیرید، خیلی در سریع خوندنتان کمک میکند به خصوص اگر درس محاسباتی باشد که بخش زیادی از کارتان همان کلاس است.
اگرهم حفظی باشد و استادتان خوب تدریس کند باعث می شود یک دید خوب و کلی به مطلب داشته باشید و ذهنتان هم جهت دار میشود
به خاطر همین حتما مهم است که دبیر یا ویدیو اموزیشویتان با کیفیت باشد
♦️نداشتن نظم در مطالعه خودش خیلی باعث کند خوانی و کم شدن تمرکز میشود.
پس داشتن یه برنامه ریزی درست و خواب و استراحت و وعده های غذایی منظم ، خیلی میتواند این مشکل عدم تمرکز را برطرف کند، چون اگر نظم نداشته باشید نصف تمرکز تان به این پرت میشود که الان درس ها را میرسانم به آزمون یا نه، یا اینکه همواره فکر میکنید که چه مباحثی بخوانم ، چی مباحثی نخوانم و این نمیگذارد که تمرکز داشته باشید
تمرکز هم برای تند خوانی خیلی مهم است. یکی دیگر از نکاتش هم انس گرفتن با درس است، یعنی در هر درس باید کلمات کلیدی آن درس و بخش های مهمش را بدانید که دیگر وقتتان برای مطالب غیر مهم هدر نرود، مثلا در دینی علت و معلول مهم است ، درفیزیک فرمول های اصلی و …
سعی کنید چشمی بخوانید
یعنی با صدای بلند تکرار کردن و زمزمه کردن هم تمرکز را میتواند کم کند، هم اینکه خیلی کند تر از چشمی خواندن است. باید سعی کنید مهارت مطالعه بدون زمزمه را یاد بگیرید.
86 دیدگاه